Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ο καύσωνας χτύπησε τη δυτική Ευρώπη – Ερχεται στην Ελλάδα!!


Πρωτοφανείς θερμοκρασίες για Ιούνιο καταγράφηκαν στο Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τους μετεωρολόγους να προετοιμάζουν τους κατοίκους για το καλοκαίρι και τις Αρχές να προειδοποιούν για την αύξηση ρύπανσης. Τι αναμένεται για την Ελλάδα


Ναι, εδώ, στην Ελλάδα, είχαμε βροχές και καταιγίδες. Ενα ευχάριστο διάλειμμα για κάποιους. Ξεχάστε τα αυτά, τώρα έρχεται το ελληνικό καλοκαίρι. Και άργησε απ’ ότι φαίνεται. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη βυθιστεί σε έναν πρόωρο και πρωτοφανή καύσωνα. Στη Βρετανία σκεφτείτε, στο Σάρεϊ, ο δυνατός ήλιος έλιωσε την άσφαλτο!
Και δεν μιλάμε ούτε μόνο για την Ευρώπη ούτε μόνο για τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχο φαινόμενο έχει «παραλύσει» τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, για παράδειγμα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας, διεθνώς, τους τελευταίους δύο μήνες, ο πλανήτης μας περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο.
Μπαμπάς και μικρή διασχίζουν τα συντριβάνια Τροκαντερό στο κέντρο του Παρισιού
|REUTERS/Gonzalo Fuentes
Στο Παρίσι, την Τετάρτη 21 Ιουνίου ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και άρα μεγαλύτερη ημέρα του έτους, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ιδρώτας και η δυσφορία. Είναι και η ρύπανση, η οποία επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και οι Αρχές του Παρισιού έθεσαν σε ισχύ μία σειρά από μέτρα -για τον περιορισμό στην κυκλοφορία αυτοκινήτων- καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να τα τηρήσουν, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα και να ανακουφιστεί η πόλη και η ατμόσφαιρα.
Το μωρό με την πάνα και το κουλ καπέλο δροσίζεται σε συντριβάνι στο κέντρο της Νάντης στη Γαλλία (REUTERS/Stephane Mahe)
Η παραδοσιακά μουντή και βροχερή Βρετανία βίωσε για πρώτη φορά από το 1995 πέντε ημέρες συνεχόμενες με τον υδράργυρο πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου! Και στο δυτικό Λονδίνο το θερμόμετρο έδειξε 33,9 βαθμούς, κάτι που για Ιούνιο δεν έχει ξανασυμβεί από το 1976!
Στην Πορτογαλία το κύμα καύσωνα εκδηλώθηκε με τον χειρότερο τρόπο: δυσκόλεψε το ηρωικό έργο των πυροσβεστών που πάλευαν επί μέρες να θέσουν υπό έλεγχο τα πολλαπλά μέτωπα της πυρκαγιάς που σάρωσε δασικές εκτάσεις στην κεντρική χώρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι…
Στην Ιταλία οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους ότι το κύμα καύσωνα θα είναι πιθανότατα το πιο έντονο των τελευταίων 15 χρόνων, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά οκτώ βαθμούς το φυσιολογικό της περιόδου. Στο Μιλάνο το θερμόμετρο έχει ήδη αγγίξει τους 39 βαθμούς.
Το κύμα έχει φτάσει ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές της Ευρώπης, τη Ρωσία και τη Σιβηρία. Στο Κρασνογιάρσκ σημειώθηκε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου!
Στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο θα φτάσει ίσως και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αλλά εδώ είμαστε συνηθισμένοι. Καλοκαίρι είναι άλλωστε.